Сторінки

Хмарний офіс як зручний інструмент навчального процесу

Бурхливий розвиток всесвітньої мережі Інтернет значно впливає на форми і методи навчання та самоосвіти, спонукає вивчати новітні можливості для впровадження у традиційний навчальний процес. Так, на зміну традиційним офісним пакетам з’являються хмарні офіси, які поки не повністю замінюють настільні аналоги, однак мають свої безперечні «хмарні» переваги, серед яких головна – можливість спільної роботи з документами, зберігання файлів та документообіг.
Сучасна освіта, в тому числі дистанційна і медіаосвіта - це мобільна освіта. Педагоги, учні, керівники систем освіти, батьки повинні мати постійний доступ до освітніх ресурсів і сервісів: у навчальному закладі, вдома, в дорозі. Основою цього можуть стати «хмарні» технології.

Входження до єдиного інформаційного простору зумовлює необхідність формування інформаційно-комунікаційного, хмаро-орієнтованого освітнього середовище навчального закладу. Цей процес включає в себе не лише створення належної матеріальної бази, а й розробку відповідного навчально-методичного забезпечення, утвердження нового педагогічного мислення. Сьогодні організація сучасного якісного навчально-виховного процесу напряму залежить від інформаційних технологій, застосування нових веб-технологій в освіті.
Останнім часом у освітній практиці активно використовуються поєднання традиційних методів навчання та сучасних інформаційних технологій, у тому числі і веб-технологій. Вони надають можливість підійти до вирішення будь-якої освітньої проблеми по-новому за рахунок дидактичних особливостей їх використання, що роблять їх привабливими для створення освітніх ресурсів.
Широкий набір сучасних інструментів (сервісів) для спілкування та спільної роботи викладачів та учнів на основі хмарних технологій надає платформа Google, яка не вимагає додаткового апаратного обладнання і спеціального програмного забезпечення на комп’ютері користувача і відповідні сервіси якої є безкоштовними для навчальних закладів. Серед таких сервісів можна виділити:
Gmailпошукова служба веб-пошти, що поєднує в собі кращі функції звичайної електронної пошти та пошукову технологію компанії Google;
Google Календар – надає засоби для імпорту та експорту записів, допомагає спільно планувати діяльність і створювати розклад діяльності, у якому враховуються плани інших людей і цілих груп;
Google Диск – хмарне сховище, що дозволяє користувачам зберігати свої дані і ділитися ними з іншими користувачами в Інтернеті, надає можливість доступу до файлів або цілих тек окремим педагогічним працівникам та учням;
Google Документи – мережевий офісний пакет, що включає текстовий, табличний редактор і службу для створення презентацій, допомагає у створенні різноманітних документів;
Google Форми - зручний інструмент, за допомогою якого можна легко і швидко планувати заходи, складати опитування та анкети, а також збирати іншу інформацію.
Google Sites – даний сервіс допомагає учням у створенні проектних сайтів без жодної стрічки коду;
Blogger сервіс для створення авторських блогів.
Використання сервісів платформи Google надає можливість позбутися необхідності обслуговування електронної пошти, адміністрування локальної мережі ПТНЗ, а зосередити увагу на тих питаннях, яким і повинні займатися педагогічні працівники: на створенні і розширенні електронних освітніх ресурсів та їх використанні з метою підвищення якості навчання. Ще однією з головних «хмарних» переваг Документів Google є зручність спільної роботи з документами і розподілу ролей між учнями та викладачами, колегами.

Отже, використання хмарних технологій надає більшої свободи для діяльності і учнів, так і викладачів та їх батьків: значно розширюється освітній простір для здобування знань і самостійної роботи учнів; викладачі мають можливість застосовувати сучасні підходи і методи навчання, а батьки – брати безпосередню участь у процесі навчання та виховання своїх дітей.